Dok Mungki Walter
...zo noemen ze collega Walter François in het verre Maleisie. Een reeks voordrachten met schitterende dia's over de Zuidoost-Aziatische econimie, een rondreizende fototenstoonstelling, een fotoboek in vier talen, zelfs een reis om het allemaal ook nog eens ter plaatse te zienen mee te maken: Dok Mungki zorgt ervoor!

Walter François, Adviseur Beleggingen Particulieren voor de agentschappen Gent-Zuid en Gent-Vrijdagmarkt, is ook dichter bij huis een gekend figuur. "Kleine Walter" noemen ze hem in het Gentse, of nog "Walter de verschrikkelijke". Dit laatste omwille van zijn papieren alter ego, de stripfiguur Hagar. In een vorig bankleven wist Walter met de Viking zijn voordrachten over fiscaliteit - zijn specialiteit - telkens een humoristische draai te geven. Walter is ook nog het geni achter ettelijke bancaire 1 aprilgrappen. Hij is dus een man van vele watertjes, ludieke maar ook heel ernstige.

Realisme

De jongste jaren raakte Walter vooral gebeten door de tijgers ui Zuidoost-Azie, gelukkig enkel figuurlijk. Reeds in 1992 gaf hij er voordrachten over de economische situatie die er heerste, toen nog "the place to be" voor de avontuurlijk aangelegde belegger. Een zeer zware financiele typhoon heeft er vorige zomer echter lelijk huisgehouden. Voor velen lijkt de regio ondertussen dan ook eerder een "the place to flee" geworden. Niet voor Walter echter...

"In '92 en '93, wanneer alles er nog kroepoek en ei was en iedereen euforisch deed over Zuidoost-Azie, ben ik naar buiten gekomen met de voordracht "Het daghet in het Oosten" om onze clienten wat meer nuchterheid voor te schotelen bij hun overdreven optimisme", aldus Walter. "Nu iedereen die regio in paniek ontvlucht, ben ik opnieuw ten tonele verschenen - letterlijk zelfs - om het overdreven pesimisme over de val van de Zuidoost-Aziatische munten en beurzen wat te bekoelen en vooral om uitleg te geven over het waarom van de crisis. Wanneer alles goed gaat, heeft niemand een boodschap aan waarom het goed gaat. Wanneer het slecht gaat, heeft iedereen er een boodschap aan waarom het slecht gaat".

Voordracht

Mei vorig jaar ondernam Walter zijn zoveelste reis naar de regio. Hong Kong, Singapore, Indonesie, Thailand, Maleisie. ... Dit continent kent nog weinig geheimen voor Walter. Geen wonder dat hij onderhand ook Indonesisch en Maleisisch spreekt, beter dan sommige bewoners zelf!

Deze keer ging hij terug naar Sarawak en Sabah, de wee deelstaten van Maleisie, gelegen op het eiland Borneo. Yvan Deweerdt, gerenomeerd internationaal pesfotograaf, vergezelde Walter en schoot in twee weken tijd meer dan 7000 dia's - jawel per dag 500 foto's of 14 filmpjes! - waarvan er na zeer strenge selectie 3.000 weerhouden werden. Hieruit "mochten" er uiteindelijk een honderdtal de jongste voordracht van Walter, "Ondergang van de Zuidoost-Aziatische mirakeleconomie?" illustreren.

De premiere vond plaats op 17 februari jongstleden voor een honderdtal clienten van de agentschappen Gent-Zuid en Vrijdagmarkt. Het publiek kreeg er kiekjes voorgeschoteld, zoals misschien wel verwacht, maar fascinerende beelden van de autochtone bevolking veranderende moderne tijden. Beelden die de reeds buitengewoon boeiende inhoud van Walters betoog extra kleur en diepte gaven.

Walter wist messcherp de vinger te leggen op de oorzaak van de problemen met de Zuidoost-Aziatische economie, maar hij wist er elke toehoorder ook van te overtuigen dat de tijger niet te temmen valt en ooit - misschien wel vroeger dan verwacht en beslist sterker dan tevoren - opnieuws zijn verschijning zal maken op het internationaal economisch strijdtoneel.

Wordt vervolgd

Op de receptie achteraf - met loempia's uiteraard - waren de enthousiaste reacties niet van de lucht. Een ding was alvast duidelijk: het mocht niet bij deze ene gelegenheid blijven. En dat was het ook niet.

Ondertussen - op 21 april - heeft Walter dezelfde voordracht gegeven voor clienten van Zetel Gent-Agglomeratie. En er volgen er beslist nog. Niet te missen dus als Walter in jouw buurt komt. Ook andere plannen staan nog op stapel, zoals een meer "toeristische" dia-avond. Op de vraag of Walter ook een reis voor de vriendenkring zou kunnen plannen, was zijn antwoord: "Met een groepje avontuurlijk aangelegde collega's een reisje organiseren naar Maleisisch Borneo? Ok, dat zie ik wel zitten. Een nachtje in een typisch longhouse van de Iban - vroegere koppensnellers - en je hoofs er toch bij weten te houden; het schildpaddeneiland; een tochtje door de jungle van MUlu met bezoek aande wereldvermaarde grotten; samen met de collega's op de top van de hoogste berg van Zuidoost-Azie, Gunung Kinabalu (4101m); een raftingavontuurtje; een wandeling in Bako National Park ..." Ik zou het mij geen twee keer laten zeggen!

Info

Geintresseerden kunnen onze Vlaamse tijger bereiken in het agentschap gent-Zuid - verzendingsindex A539 - op het telefonnummer 09/225.97.48. Dan kan je meteen ook vragen hoeWalter aan zijn bijnaam - titel van deze reportage - gekomen is.

Op 27 april greep de vernissage plaats van een prachtige fototentoonsteling over Walters reis waar o.a. de ambassadeur van Maleisie in hoogsteigen persoon aanwezig was.

Het uiteindelijke doel van Walter is echter een groot fotoboek over Sarawak en Sabah uit te geven, met toelichting in vier talen. Het boek zal internationaal verspreid worden.

Walter, wij wachten vol spanning af!

Source: ---
Date: 26/06/1998
Author: Marc Meire
Arcticle copy (PDF)


Other articles:

2011
•  2011/01/28 Former PM launches Book
•  2011/01/19 For the love of Malaysia
•  2011/01/17 Malaysia 'kekasih' Walter (Malay)
•  2011/01/07 Belgian writer launches his fourth book on Malaysia
2010
•  2010/12/30 Wherever you go, have respect!
2008
•  2008/09/19 Walter François: "MaleisiŽ is echt geen apenland" (Dutch)
•  2008/08 Ghent in Kuala Lumpur, a photographic exhibition by Walter François
•  2008/08 Ghent in Kuala Lumpur
•  2008/06/18 Bonding two nations via photographs
2007
•  2007/09/19 From banking to writing
2006
•  2006/11/17 Gemeente Lochristi: Exotische sfeer in gemeentehuis (Dutch)
2005
•  2005/12/27 Walter François's new book on Langkawi
•  2005/12/27 Penulis Belgium hasilkan buku tentang Langkawi (Malay)
•  2005/12/14 Belgian writer's new book On Langkawi out next week
•  2005/11/02 Belgian Banker-turned-author promotes Malaysia through books
2002
•  2002/02 Walter François presents Malaysia
2001
•  2001/06/11 Belgian banker to publish picture book on Malaysia
•  2001/06 Kekaguman warga Belgium terhadap Malaysia (Malay)
1999
•  1999/07/03 Borneo anders bekeken (Dutch)
•  1999/04/28 Pictorial book on two States being compiled
1998
•  1998/06/26 Dok Mungki Walter
1997
•  1997/07 Tentoonstelling 'Borneo 2000' (Dutch)
Preview Gallery
Below a small selection of pictures which are featured in Walter's latest coffee table book. Click on the pictures to see the larger version.